Upravují nějak obce a města chov koček? TIP#095

Města a obce v zásadě chov koček nijak neupravují. Není k tomu žádný důvod. A vlastně ani žádné zákonné možnosti. Některá města a obce se ale snaží problémům předejít. Například tím, že můžete získat příspěvek na kastraci (ukazovala to třeba Kastrační mapa, ale otázkou je, nakolik je aktuální).

Dělají to většinou z důvodu menšího počtu problémů s toulavými kočkami – což je zpravidla také jediná věc, kterou má město či obec řešit (ukládá jim to zákon). Byť i zde je řada takových, která to nedělají a používají řadu velmi kreativních výmluv. V otázce toulavých koček tak často narazíte na zákazy krmení (což situaci reálně zhoršuje) a absenci útulků. 

Obce běžně upravují vyhláškami pohyb psů po veřejných prostranství, u koček ale k něčemu takovému zpravidla dochází jen zřídka. Ve vyhláškách se může objevit i otázka odchytu (toulavých a opuštěných) zvířat. Pozor na to, že myslivci zcela běžně toulavé kočky zastřelí (u psů to ale dělají málokdy).

Uvádí se, že v Česku lidé chovají asi dva miliony koček, a těch živořících venku je okolo třiceti tisíc. V Česku navíc neexistuje žádnou povinnost kočky čipovat či tetovat – pokud ale nebudete mít kočku čistě domácí, je to určitě velmi dobrý nápad. 

TIP: V některých zemích (například Belgie) přitom existuje jak povinná registrace koček, tak povinné kastrování. 

Na rozdíl od psů se za kočky ani neplatí místní poplatky.

📈 77