Soužití koček a psů? Jde to vůbec? TIP#050

Je možné mít kočky a psy pěkně pospolu v jedné domácnosti? Jakkoliv to může vypadat s ohledem na časté “kočkování” jako něco nemožného, opak je pravdou. 

Klíčem k úspěchu je ale co nejdelší společné soužití, ideálně hned od narození. Tedy tak, že si kočku a štěně pořídíte společně. Úspěch většinou bude mít i to, že k dospělému psovi pořídíte koťátko. Opačně to totiž může být poněkud komplikovanější. 

Zvyk jde ruku v ruce s výchovou. Pokud pes chce kočku po bytě honit, kárejte a odnaučujte. Pokud kočka po psovi vyjíždí, může pomoci přistřižení drápků. Jednou z nejdůležitějších věci je ale to, aby pes ke kočce choval slušně, a to doma i venku. Hlavně proto, že cokoliv naučit kočku je nesrovnatelně obtížnější.

TIP: Kočka s vámi v posteli ano, či ne?

Věnujte čas oběma, mazlete je spravedlivě a rovnoměrně. Žárlivosti kteréhokoliv ze zvířátek je třeba předejít. Uvědomte si ale, že ve finále je to pes, který musí pochopit, že je mu kočka “ve smečce” nadřazená.

U koček nezapomínejte na odměňování, je u nich ještě důležitější než u psů. Hodit se bude hlavně tam, když kočka je v kontaktu se psem a nedělá žádná alotria. Časem se díky tomu naučí, co je vhodný vzor chování. 

Pozor na kočičí toalety, ideálně by měly být někde, kde k nim pes nemůže. Mohly by ho totiž totiž zaujmout až tak, že by si na kočičích výměšcích rád pochutnal. 

Potřeba budou nejen pelíšky pro každého zvlášť, ale kočička navíc ještě ocení bezpečné místo, kam se může schovat. Počítejte s tím, že pes je svému “místu” hodně vděčný, kdežto kočka bývá nevěrnice. Místo spánku střídá a mění, ale nebojte se. Po čase zjistíte, která místa jsou její nejoblíbenější. Můžete využít také toho, že kočky milují krabice a rády spí na bezpečných vyšších místech.

TIP: Kočky. Škrábání. Nábytek, škrabadla, odnaučení a tak

Pro zvykání se často doporučuje v kočičích a psím pelíšku umístit dečku, ručník či látku, kterou budete čas od času prohazovat. Usnadní to nejen přivyknutí na vlastní pach, ale i tehdy, kdy na sebe chcete naučit již starší zvířata a na počátku je udržujete oddělené. Právě pych z předmětů “označených” druhým zvířetem může hodně pomoci.

Pozor na krmení. Platí totiž, že zvířata musí mít jak vlastní vodu, tak misku na jídlo (a samozřejmostí je nekrmit psa kočičím a kočku psím jídlem). U kočky budete krmit několikrát denně, případně bude mít granule k dispozici nepřetržitě. To u psa zpravidla stačí krmit jen jednou. A věděli jste, že kočky se navíc běžně chodí krmit v noci? Je to tak, souvisí to s jejich noční povahou a lovem. Pokud si pes kočičí misku či granule oblíbí až příliš, tak to řešte změnou umístění. Zkuste třeba vyvýšené místo, kam kočka půjde bez problémů, ale pes se tam nedostane.

Připravte se i na možnost, že to možná nevyjde a ti dva se spolu prostě sžít nedokáží. Můžete zvážit pomoc zvířecího terapeuta, někdy dojde k nevyhnutelnému řešení. A to, že si budete muset vybrat. Kočku nebo psa. 

PS: A když už je řeč o psech, tak můžete pokračovat do Dá se kočka vychovat? Bude vám kočka aportovat?

📈 11