Jak zastavit kočičí kousání TIP#039

Kouše vás kočka? Nic zvláštního, je to jejich přirozené chování. Stačí sledovat více koček během hraní a velmi rychle to pochopíte. Pokud doma kočku už máte, už to nejspíš sami znáte. Chvíli je hladíte, ona spokojeně přede, po určité době ale změní pohled, možná i přitáhne ouška k hlavě a prostě se do vás zakousne. 

V kotěcím věku je to podstatně intenzivnější a jak kočka stárne, (většinou) se s věkem uklidňuje. Dospělá kočka by opravdu kousat (hryznout) neměla a když už to udělá, bývá k tomu nějaký důvod (například jste jí nějak ublížili). Naopak jemné kočičí okusování je normální.

Abyste to kočku odnaučili, musíte se … chovat také jako kočka. Pokud je kousání “v normě”, nic se neděje, jakmile přesahuje snesitelnou hranici, je potřeba reagovat. Protože necháte-li kočku kousat, zvykne si na to. A možná bude zkoušet přitvrdit. 

TIP: Kočky. Škrábání. Nábytek, škrabadla, odnaučení a tak 

V kotěcím věku je lepší dávat ke kousání něco jiného, než vlastní prsty či ruce. Stačí dostatečně velký výběr hraček. Ano, všechny ty hračky na tyčce či provázku, kterých byste doma měli mít zásobu.

1600-pexels-cat-biting-persons-finger-1202481-cat-biting-persons-finger-1202481

Nejúčinnější obrana proti kousání je přestat se hýbat. Na #sisithecat to funguje velmi dobře. Kočka zpravidla kouše jen tehdy, dokud se okusovaný předmět hýbe. Z vlastní zkušenosti mohu v rámci techniky nehybnosti ještě doporučit zatnout prsty a svaly. 

Konec hýbání po určitém počtu opakování kočku naučí, že zachází už moc daleko. 

TIP: Mohu hladit kočku proti srsti? Jak hladit kočky?

Na některé kočky bude fungovat zasyčení. Nečekejte, že pochopí na poprvé, bude nutné to opakovat vícekrát. A to i v případě, když jde o klasicky záludné kočičí kousnutí ze zálohy.

Co se v mládí naučíš? Jako u všech domácích zvířat i u koček platí, že byste je správné návyky měli učit už od malička. V žádném případě ale nepoužívejte fyzické tresty.

TIP: Proč kočky vrní (předou)?

📈 72