Jak často kočku kartáčovat? TIP#036

O koupání koček už byla řeč, a tak víte, že kočky jsou nesmírně čistotné a kožíšky si velmi často a důkladně čistí. Neznamená to ale, že jim nemůžeme v této náročné činnosti pomoci. Zejména pokud jde o kočky dlouhosrsté. Péčí o jejich srst snížíte i riziko z chlupů v zažívacím traktu (které už jistě snižujete i pomocí trávy či maltové pasty).

Kočku byste kartáčování měli uvyknout už od kotěcího věku. Začnete-li příliš pozdě, nemusí se to setkat s velkým nadšením- Začněte měkkým kartáčkem a jemně vyčesávejte, ideálně když vám kotě sedí na klíně. Později můžete začít používat hřeben. 

1600-pexels-adorable-animal-cat-cute-368890-photo-368890

Kartáčovat byste měli denně, zejména pokud to váš miláček má rád. Pro krátkosrsté kočky to ale není nutné více než jednou týdně. Hřebenem pročešte od hlavy k ocasu, poté udělejte totéž s kartáčkem (štětinovým nebo silikonovým). 

To kočky dlouhosrsté jsou náročnější a vyžadují denní péči. Hodně vám pomůže hřeben s řídkými zuby či uhlazovací kartáč

TIP. Mohu hladit kočku proti srsti? Jak hladit kočky?

Při česání dávejte pozor na chuchvalce nebo podezřele slepené chloupky – takové je nutno odstraňovat opatrně. U opravdu hodně znečištěné srsti s příliš chomáči pak můžete zkusit přípravek proti plstnatění (kondicionér). 

V době, kdy dochází k výměně mezi zimní a letní srstí – na jaře a na podzim – je nutné dát si na péči obzvlášť záležet. Poznáte to sami, výskyt kočičích chlupů u vás doma bude podstatně vyšší. 

Při česání můžete snadno kontrolovat, i zda kočka nechytila blechy (použít můžete i hřeben blecháček) či jiné parazity. Ideální je postavit ji na noviny nebo bílý povrch – objeví-li se při česání drobná černá smítka, jsou to pozůstatky blech. Samozřejmě tohle platí pro kočky pohybující se venku, ta čistě domácí se s bleškami potká opravdu jen vzácně. V průběhu česání odhalíte i jiné návštěvníky jejího kožíšku.

TIP: Antiparazitika pro kočky? Co s klíšťaty, blechami a dalšími komplikacemi 

Všeho s mírou, příliš časté kartáčování či česání může způsobit problémy. Pozor si dejte i na to, abyste příliš netlačili nebo neměli moc tuhý kartáč. Pozor i na případné stříhání nerozčesatelných chuchvalců, neopatrná manipulace s nůžkami kočičce může ublížit.

📈 74