Mám kočku koupat? TIP#033

Kdybyste měli vědět jen jednu věc, je to tahle. Kočka je až neuvěřitelně čistotné zvíře a opravdu výjimečně se vám ukáže špinavá. Kočky čistě domácí navíc ani moc šanci na ušpinění nemají, a když si k jejich heboučkému kožíšku přičichnete, tak nejspíš zjistíte, že krásně voní. Podle toho, kde zrovna spí. 

Každá kočka pečuje o vlastní srst. Jazýčkem ostrým jako smirkový papír ji čistí a jak už asi víte, chlupy mohou potrápit její trávicí trakt (pomůže i vhodné krmivo). Často při tom podnikají i doslova akrobatické cviky. 

Koupat či sprchovat kočku byste měli jen v nutných a výjimečných případech. Hlavně proto, že většina koček se vody bojí, některé z ní mají až hrůzu (jsou plemena i jedinci kde to neplatí). Namočení kočky může vést až k podchlazení a následné nemoci. Místo koupání se věnujte vyčesávání srsti, zejména pokud je váš miláček dlouhosrstý.

TIP: S koupáním může souviset téma Kočka s vámi v posteli ano, či ne? U těch venkovních zejména.

Potřebujete-li kočku nutně očistit (třeba proto, že přišla z venku plná bláta), zkuste nejprve jen vlhkou žínku – namočenou do teplé vody. Žádná mýdla, ani šampóny – nechat kočce v kožíšku “vůni” může být dobré pro vás, ale ne pro ni. 

Pokud už nutně musíte koupat, tak připravte vanu předem. Vodu kolo 37/38 stupňů, ideálně protiskluzovou podložku, ručník či osušku na vysušení. Do vany nedávejte moc vody, ideální tak na 10 cm hloubky. Je-li nutné použít šampon, připravte si ho také předem do misky s vodou a tou kočku přelijte – nejlépe od krku dozadu.  

Dávejte si pozor na sprchování – to některé kočky děsí a při spuštění vody v panice vystartují. Stejnou reakci čekejte u fénu, pokud byste se pokoušeli ho použít pro vysušení. To ale nepodceňujte, může trvat dlouho než se chlupy prosuší až do kořínků. Kočku proto pro jistotu nechte celý den v teple. 

Pozor také na oči, uši a nos – tam voda rozhodně nepatří. 

Pokud vše dobře dopadne (nehonili jste mokrou kočku po celém bytě), odměňte ji pamlskem. A vůbec se nedivte, pokud s vámi pár dní nepromluví. On se zase ráda sama vrátí.

📈 52